Virtuell verklighet och VR Spel 

Virtual Reality, förkortad VR och översatt Virtuell Verklighet, är en spelteknik som tillhör de mest nytänkande systemen. Genom att använda sig av redskap så som VR glasögon och VR headset kan spelaren placera sig själv helt i spelets värld, just som om det vore ens egen. Även ens personliga rörelser överförs till den nya virtuella verkligheten.  

VR används inte bara till spel och film – idag används de även i utbildningssyften. Till exempel kan de användas inom vården för att träna på akuta situationer som uppstår sällan. På så sätt kan läkarstudenter uppleva den känslomässiga stressen och beslutsfattandet som måste tas väl en sådan situation uppstår i förberedande syfte. 

VR glasögon och VR headset 

För att kunna använda sig utav Virtual Reality behöver man använda speciell utrustning. Det är mycket möjligt att du redan använt detta, till exempel när du har gått på 3D bio och fått använda ett par 3D-glasögon. VR glasögon, eller VR headset, fungerar på samma sätt fast ännu bättre. VR glasögonen har blivit så pass populära att de 2016 utmärktes till årets julklapp. 

VR-headset fungerar genom att använda två skärmar med viss förskjutning mellan sig. Genom att sedan använda sensorer som läser av hur ditt huvud rör sig, så som uppåt eller åt sidorna, kan headsetet och skärmarna därmed synka upp och ge en speglad version av rörelserna i spelets värld. På grund av denna finslipade teknik så fungerar dessa headset endast med framtagna VR spel. 

Oculus VR 

Som det oftast är när det gäller teknik så räcker det inte bara att det krävs en viss typ av utrustning. Det  finns även många varianter att välja mellan. Ett VR headset-märke som har visat sig stå ut kvalitetsmässigt är Oculus VR.  

Oculus är ett amerikanskt företag som köptes av Facebook 2014. 2016 släppte de Oculus Rift, sin första modell utav Virtual Reality glasögon. Sedan dess har modellen finslipats, och senast släpptes Oculus Quest 2 under 2020. Sedan 2021 har modellen kallats Meta Quest 2, i samband med det att Facebook bytte namn till Meta. 

VR Oculus Quest 2 

Oculus Quest 2 är en uppdaterad version av föregångaren Oculus Quest, och är aningen lättare i vikt. De har även signifikanta spel-förbättringar, så som högre uppdateringsfrekvens och upplösning som nu ligger på 1440 x 1600 för båda ögonen. För att användas måste man logga in med sitt Facebook-konto. 

Oculus Quest 2 erbjuder ett stilrent headset som använder 6 Degrees of Freedom (6FOD), vilket innebär att det inte kräver externa sensorer. Deras headset är utrustade med 3D-positionsljud och inbyggd mikrofon, vilket förhöjer känslan av att fysiskt vara i spelets universum. Man kan även välja att koppla in sina egna hörlurar med hjälp av den existerande 3,5mm ljudporten.  

Headsetets batteritid är 3 timmar, och kräver 2 timmars uppladdning. Det ingår upp till 128 GB internt utrymme för appar och spel, vilket gör att headsetet inte behöver kompletteras med dator eller sladdar. Paketet inkluderar även ett glasögonkompatibelt tillbehör så att alla ska kunna uppleva spelets möjligheter på ett bekvämt sätt.  

Oculus Quest 2 tillhandahåller även matchande lättanvända och ergonomiska kontroller, med förbättrade touch-funktioner 

Oculus Quest spel 

För att hitta Oculus-kompatibla spel ska man ladda ner Meta-appen. Förutom spel kan man här hitta utmaningar, turneringar, och till och med tränings-funktioner. Det finns garanterat något för alla, vare sig man gillar sport, skräck, film-baserat eller battle royale spelkoncept. 

Meta utvecklar konstant sin spelbas. Till exempel introducerade Facebook tidigare att klassiker så som Grand Theft Auto: San Andreas och nya favoriter så som Among Us kommer till plattformen snart.  

VR till PlayStation 

När man väl har ett VR headset vill man ju gärna att det ska fungera för de tillfällen och existerande teknik man redan har. Idag är Oculus Quest-verktygen tyvärr inte kompatibla med PS4 och PS5 spel. Men PlayStation-fans behöver inte oroa sig för att behöva leva utan den heltäckande spelupplevelsen – dels kan man omständligt kringgå Oculus för att koppla det till sitt PS, men man kan även köpa specifika VR Glasögon PS4. 

För de som vill spela VR PS4 finns nämligen PlayStations egna VR-utrustning som helt enkelt kallas PSVR. Även här finns ett mycket snyggt, om mindre minimalistisk, headset med tillhörande kontrollers. Företaget har även släppt information om uppdaterade versioner av såväl headset som kontrollers, PSVR 2, som ska släppas under 2022. 

Vad gäller spel så kan PSVR tekniken kopplas till äldre kompatibla PS-spel, och idag finns över 500 nya och gamla kompatibla PS spel. Som kontroll kan man använda antingen en klassisk DualShock 4 handkontroll,  en mindre och friare Playstation Move kontroll (som kräver en PS kamera), eller PSVRs sikteshandkontroll som är menad för vapenspel.