Konsol – vilken ska man välja?

Genom åren har vi sett många typer av spelkonsoler på marknaden. Den största konkurrensen har varit mellan Sonys Playstation och Microsofts Xbox-modeller, men Nintendo har även varit en aktiv konkurrent. Men vad skiljer egentligen dem åt? Och vilken spelkonsol är bäst för just dig? 

Playstation 

Redan under 1980-talet började Sony fila på det koncept som senare skulle presenteras som spelkonsolen Playstation. 1994 släpptes den första versionen, som fick stort genomslag på marknaden. Sedan dess har Playstation 1, 2, 3, 4, och 5 släppts med olika variationer och tillbehör.  

Idag anses deras senaste modell Playstation 5, eller PS5, vara ett av de allra bästa alternativen. Detta är tack vare dess snygga och flexibla design, stora lagringsutrymme (1TB), Dual Sense kontroller, och dess extremt snabba laddning som paras med ett underbart 3D ljudsystem och 4K upplösning. Dessutom kan Playstation användas till film-streaming eller kopplas ihop med Playstations egna VR-teknik, PSVR, vilket du kan läsa mer om här.  

Vad gäller spel saknar Playstation den bakåtkompatibilitet som Xbox har utvecklat, men är mästare på att utveckla exklusiva spel så som Horizon-serien och Uncharted. Man kan enkelt spela med vänner genom att investera i Playstation Plus. Bland kommande spel PS4 som man kan hålla utkik efter finns bland annat God of War: Ragnarök  och Gotham Knights. Man kan även spela klassiska, icke-exklusiva spel så som Call of Duty eller Elden Ring. 

Xbox 

Den starkaste konkurrenten till Sonys Playstation är Microsofts Xbox. Första modellen utvecklades strax efter att Sony släppte sin första version, och till en början växte märket främst i USA. Idag har de dock en global utsträckning och popularitet utan like.  

Xbox har också släppt många generationer av konsoler. Bland annat har det funnits Xbox 1, Xbox 360, Series S, samt dagens mest populära serie Xbox Series X. Det som är unikt för Xbox är att deras spel är bakåtkompatibla. Det vill säga, nästan alla nya högkvalitativa spel som släpps till Xbox Series X kan även spelas på Xbox 1. Däremot har de inte samma spel-exklusivitet som Playstation, även om de är mest kända för att ha producerat Halo-serien. 

Series X konsolen är en av de snabbaste konsolerna med 120 Hertz för processorn, och även här bjuds på 1TB lagringsutrymme. Dessutom finns en Xbox Share-, eller Dela-, knapp så att man snabbt kan dela spelmoment med andra spelare direkt.  

Vad gäller spel så kan man spela på flera olika sätt. Antingen kan man köpa ett traditionellt Xbox där man använder klassiska spel-diskar, eller så kan man köpa ett digitalt Xbox Game Pass där man får snabb tillgång till såväl gamla som nya spel så fort de släpps. Spelen lagras sedan på molnet så att man får tillgång vare sig man spelar på konsol, PC, eller mobilen. Xbox Gold Live ingår, så att man kan spela med sina vänner.  

Nintendo 

Ett tredje alternativt som mest har slagit igenom på den asiatiska marknaden är det japanska Nintendo. Företaget har skapat några av våra mest älskade portabla spelkonsoler, så som Game Boy, Nintendo DS, men även system så som Wii och mest nyligen Nintendo Switch-konsolen. 

Nintendo Switch är den mest flexibla konsolen av alla, då den kan spelas individuellt, med flera spelare, portabelt, eller kopplas upp till en TV. Därmed kallas den ofta en hybrid-konsol. Dessutom erbjuder den stor variation av spel, med både klassiker så som Super Mario-spel, Legend of Zelda, och Animal Crossing som moderna Cult of the Lamb. 

Nintendos mindre design gör att den ofta är billigare än mer stationära spelkonsoler så som Playstation eller Xbox. Däremot betyder detta även att lagringsutrymmet är betydligt mindre: Nintendo Switch konsolen har endast 32 GB i minne. Dessutom har man inte tillgång till lika många kompatibla spel som man har med de större konsolerna.  

Även Nintendo erbjuder live multiplayer-abonnemang, som bekvämt nog heter just Switch Online. Detta behövs för att spela online på alla spel förutom Overwatch, Rocket League, och Fortnite. Man behöver inte köpa ett online-abonnemang för att spela multiplayer spel lokalt. 

Sammanfattning 

Vilken konsol ska man alltså då välja? Såväl Playstation som Xbox är ett naturligt val för spelare som spelar ofta, mycket, och vill spela många olika spel. Nintendo, å andra sidan, är bra för dem som är nya till gaming-världen och vill kunna spela mer flexibelt. 

De konsoler som finns på marknaden just nu är helt klart inte de sista som kommer släppas. De olika tillverkarna arbetar ständigt på nya, uppdaterade, och förbättrade versioner av deras modeller. Detsamma gäller för spelutvecklingen.  

Därmed kan det vara bra att ta hänsyn till priserna när man ska välja konsol. Nintendo tenderar att vara det billigare alternativet, men Xbox anses ibland vara det mest prisvärda då det har sitt bakåtkompatibla spelupplägg. Vill man däremot kunna använda det mest moderna teknik-utvecklingarna, så som virtuell verklighet (VR) kan det vara värt att investera i ett Playstation då de har sin kompatibla PSVR-kollektion.