Allt du behöver veta om PC-spel

Första steget när man ska börja med gaming är att välja vilken plattform man vill spela på. PC är ett klassiskt alternativt som erbjuder flexibilitet och kvalité som man sällan är missnöjd med. I den här artikeln förklarar vi allt kring vad PC och PC gaming betyder.

Historien bakom PC

PC står för personal computer, översatt personlig dator. Den första modellen av PCs byggdes så tidigt som på 1960-talet, även om den mest kända tidiga versionen släpptes 1981 i form utav IBMs PC. Bland annat hade det idag världsstora företaget Apple släppt en liknande dator redan 1976, men det var IBM som blev den officiella trendsättaren. Bara tre år senare, 1984, släppte Apple sin första Macintosh som sedan har blivit hedrad till sin fulla rätt.

Datorerna kallades ”personliga” eller ”bordsdatorer” då de tekniskt sett kunde flyttas på, även om de var oerhört otympliga i jämförelse med dagens tunna laptops. Även om de var otympliga så dröjde det inte länge innan de förberedes för spel-tillbehör. 

PC gaming

1993 släpptes spelet Doom av spelutvecklaren id, som var ett av de allra första spelen som följer spelbaserna vi känner till idag: 3D grafik, förstapersonsskjutspel (FPS), etc. Idag har PC-spelen fortsatt att utvecklas till nya nivåer av grafisk och teknisk excellens. Vidare har PC gaming blivit unikt för dess förmåga att spela alla typer av spel. Idag finns action- och vapenspel, rollspel, simulationsspel, strategispel, racing-spel, etc.

Men just vad är det som har gjort att PC gaming har blivit så stort trots konkurrensen?

PC vs konsol

Gaming-marknaden är idag splittrad mellan två olika typer av gaming: antingen spelar man på PC eller så spelar man konsol-spel genom XBOX eller PlayStation. Konkurrensen emellan kan vara hård, även om många spelare idag har testat eller ofta kör både typerna av gaming. Dessutom har de olika plattformarna börjat samarbeta för att skapa eller uppdatera spel till att bli kompatibla för bägge typerna av spel.

Teknisk flexibilitet

Trots att PC och konsol-spel blir allt mer jämlika så finns det ett antal fördelar med PC som är svårslagna. Det första och främsta argumentet bland PC-spelare är hur flexibelt det är. Vare sig man bygger sin egna gaming PC eller köper färdig teknik så kan man enkelt göra en personlig hopsättning av delarna. Man kan till exempel välja att spela med en bredare skärm, eller göra val kring om man vill spela med tangentbord eller konsol eller något annat tillbehör.

Vidare kan man enkelt göra tekniska ändringar om grafisk nivå (så som HD eller 4K), eller inställningar kring hertz och FPS (frames per second). Dessa inställningar fungerar sedan med samtliga spel, istället för bara ett selektivt antal kompatibla spel, som det ofta är med konsol-spel. 

Mer än bara spel

Förutom de tekniska spel-funktionerna så är an annan fördel med PC att det är mer än bara en gaming-enhet. Spelare idag använder ofta chatt-plattformar så som Discord för att nätverka med andra spelare eller dela spelupplevelser. På en PC kan man använda enheten till både chattrummen och spelet samtidigt, vilket är en bonus som är svår att uppnå med ett XBOX eller PlayStation.

Dyrare – men inte i längden

En nackdel med PC gentemot konsol-spel är att tekniken är dyrare att köpa. Om man vill ha en högkvalitativ PC kan man ibland få ge dubbelt så mycket pengar som för ett nytt XBOX eller PlayStation. Med det sagt så kan PC vara värt investeringen då ägande-kostnaderna är billigare i längden.

Till exempel krävs det inte att man köper multiplayer-abonnemang så som XBOX Live eller PlayStation Plus – att spela live med andra ingår. Vidare så är spelen betydligt billigare till PC-plattformen än till konsol där kostnaderna på nya spel lätt kan stiga till 700 kronor.

Bästa PC-spelen

Genom PCs gaming-historia har det kommit många tidlösa spel. Bland dem som har legat på topplistorna och mångas tungor ingår:

  • World of Warcraft
  • Counter Strike
  • Minecraft
  • The Sims
  • Sid Meier’s Civilisation
  • Doom, etc.

Genom åren har grafiken och tekniken stabilt blivit bättre, och idag utvecklas de med bättre 3D-grafiker så som ray tracing and path tracing för att skapa mer realistiska ljus-nivåer. Dessutom arbetar flera spelproducenter på att införa mer artificiell intelligens (AI) i sina spel.

Maximera spelupplevelsen

För att kunna få ut det mesta av dina PC-spel är det viktigt att ha det rätta inställningarna. En nyckelinställning för en bra spelupplevelse är att ha rätt FPS, eller Frames Per Second. Genom att ha en högre FPS så minskar du risken att spelets rörelser ligger efter dina handrörelser, vilket gör att du ökar chansen att vinna i spel som Call of Duty eller andra höghastighetsspel.

Det rekommenderas att ligga på minst 30 FPS för vanliga spelare, eller ännu hellre 60 FPS för högkvalitativt spel. Det finns många guider på nätet för hur du kan se och höja din FPS, men ett bra första tips är att sänka upplösningen.